Tijd: ongeveer 1uur

Ingrediënten:
- 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 2 middelgrote eieren
- 100 gram glutenvrije bloem
- snufje zout
- 8 flinke theelepels abrikozenjam
- 125 gram poedersuiker
- 4 theelepels water
- 80 gram pure chocolade
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Mix de zachte boter en suiker door elkaar met een mixer. Voeg de eieren toe en mix alles tot een gladde massa.
- Roer de glutenvrije bloem en een snuf zout door elkaar, en voeg dit al mixend toe, tot je een egaal beslag hebt zonder klontjes.
- Vet een muffinblik goed in met boter en bestuif de vormpjes daarna met wat glutenvrije bloem. Verdeel de helft van het beslag over 8 vormpjes.
- Doe op elk hoopje beslag een flinke theelepel abrikozenjam. Verdeel daarna de rest van het beslag over de vormpjes en zorg er voor dat de jam helemaal is bedekt.
- Leg een ovenbestendige plaat of een grote ovenschaal met platte onderkant bovenop het muffinblik. Dat zorgt er voor dat de koeken wat minder rijzen & zo plat mogelijk blijven. Zet de vorm in de oven.
- Haal na 10 minuten de plaat of ovenschaal van de muffinvorm. Bak de koeken daarna nog 10-12 minuten. Je kunt met een satéprikker testen of ze klaar zijn: kleeft er beslag aan, dan moeten ze nog wat langer in de oven blijven.
- Haal het muffinblik uit de oven. Leg er een grote glazen snijplank bovenop en draai de vorm mét snijplank meteen om, zodat de koeken op de kop liggen. Haal na vijf minuten de muffinvorm er af, en leg een andere glazen snijplank op de cakejes met desnoods een ovenschaal daar weer boven op, zodat de cakejes goed worden aangedrukt. Als de bovenkant toch nog een beetje bol is geworden tijdens het bakken, worden ze zo tijdens het afkoelen weer plat. Laat de koeken op deze manier helemaal afkoelen.
- Doe de chocolade in de punt van een zip-zakje en sluit dit goed af. Leg de punt met chocolade in een kom of mok met heet water, totdat de chocolade helemaal is gesmolten. Vervang zo nodig het hete water een paar keer.
- Meng de poedersuiker met het water, totdat je een glad en dik glazuur hebt wat goed smeerbaar is.
- Knip een heel klein puntje van de zip-zak met gesmolten chocolade, zodat je een soort spuitzak krijgt.
- Smeer op de eerste koek een mooie laag glazuur. Spuit er direct daarna een paar strepen chocolade over en trek vervolgens met een scherp ongekarteld mes strepen door de chocolade en glazuur. Doe dit om en om, zodat de punten van de strepen chocolade verschillende kanten op gaan.
- Herhaal stap 12 bij de andere 7 koeken. Laat het glazuur en chocolade daarna helemaal uitharden.
Bron: hetkeukentjevansyts.nl
Reactie plaatsen
Reacties