Een eclair is een zacht langwerpig gebakje met een zachte vulling en een chocolade of glazuurlaagje.


Tijd: ongeveer 1 uur en 30 minuten
Ingrediënten voor 12 à 15 eclairs:
Voor het soezenbeslag:
- 125 ml melk
- 125 ml water
- 5 g suiker
- 120 g boter
- 140 g glutenvrije bloem
- 5 eieren
- snufje zout
- losgeklopte eidooier met een scheutje melk
Voor de banketbakkersroom:
- 750 ml melk
- 7 eidooiers
- 75 g suiker
- 60 g maïzena
Voor de afwerking:
- chocolade
Bereiding voor het soezenbeslag:
- Neem een hoge kookpot en breng hierin de melk, water, suiker, boter en het zout samen aan de kook.
- Meng van het vuur weg de bloem er ineens onder. Zet de kookpot opnieuw op het vuur en roer tot een deegbal droog tot deze niet meer aan de pan kleeft.
- Voeg daarna één voor één de eieren toe en roer telkens onder de massa.
- Zorg ervoor dat het deeg niet te slap word. De ideale vastheid is wanneer het deeg langzaam van de lepel glijd. Daarom is het mogelijk dat je niet al de eieren hoeft toe te voegen. Beter een half eitje te weinig dan ééntje te veel.
- Teken op een vel bakpapier 2 horizontale lijnen op 12 centimeter van elkaar. Leg hierover een tweede vel bakpapier. Neem een spuitzak met een effen spuitmondje en vul het met uw soezenbeslag. Nu kan je mooi tussen de lijnen de ideale lengte van de eclair. Zorg dat de eclairs genoeg tussenruimte hebben (6 à 8 cm). Neem nu voorzichtig het eerste vel bakpapier weg.
- Bestrijk de boven kant van de eclairs met de losgeklopte eidooier en het scheutje melk.
- Bak de eclairs 20 minuten op een voorverwarmde oven van 220°C. Draai daarna de temperatuur om naar 190°C en laat het nog 10 minuten bakken.
Voor de banketbakkersroom:
- Breng de melk aan de kook.
- Meng intussen de eidooiers, suiker en de maïzena en roer met een garde tot een massa zonder klonters.
- Giet op dit mengsel wat kokende melk en roer goed.
- Giet het geheel daarna weer bij de melk en breng de pudding aan de kook (laat even ploffen).
- Stort de warme pudding in een andere recipiënt en plaat die in een kom met ijswater.
- Roer af en toe zodat er geen vel op de banketbakkersroom kan komen.
Voor de afwerking:
- Snij de hoedjes van de eclairs eraf.
- Vul de spuitzak met afgekoelde banketbakkersroom en spuit die op de onderste helft van de eclairs.
- Dompel de hoedjes van de eclairs on der in de chocolade en leg ze op de banketbakkers room (zie foto).
- Laat afkoelen.
Je kan ook profiteros maken van het zelfde recept allen hoef je dan in plaats van langwerpige vormpjes te spuiten ronde vormpjes spuiten (zie onderste foto)
Bron 'Goe gebakken'- Sofie Dumont- uitgever linkeroever
Reactie plaatsen
Reacties